Bourgogne: streek en steden

Bourgogne

Op een paar uur rijden van Parijs is de Bourgogne een ideale vakantiebestemming voor een weekend weg of een kort verblijf maar ook een hele goede tussenstop voor een reis naar het Zuiden. De meest praktische route loopt via Luxemburg omdat u vanaf hier gemakkelijk de hoofdstad van de Bourgogne, Dijon, kunt bereiken. Via de A31 duurt dit ongeveer 3 uur (via Metz en Nancy). Vanaf Dijon zakt u af naar het Zuiden en Lyon via de A6 of de A39. Uit de Bourgogne komen ’s werelds meest fantastische wijnen dus wat let u om van uw tussenstop een culinaire stop te maken. Hieronder melden we enkele van de fijne stadjes die de Bourgogne rijk is.

Dijon

Voorheen de historische hoofdstad maar tegenwoordig de economische hoofdstad van de Bourgogne. Het historisch centrum met het uitzonderlijke ergfoed is bijzonder, zoals de vele kerken, musea en historische huizen uit de 17e en 18e eeuw. In de stad is een bijzondere route uitgezet langs deze historische hoogtepunten en monumenten, het parcours van de uil (Chouette).

Restauranttips:
Restaurant L’O (www.lo-restaurant.com)
Restaurant DZ’Envies (www.dzenvies.com)

Nuits-Saint-Georges

Nuits-Saint-Georges is de mooiste etappe op de weg van de Grands Cru’s. Maak vooral een tocht inde omgeving in het hart van de beroemde wijngaarden Vosne-Romanée, Vougeot, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny en volg het spoor van de cassis, de Crémant de Bourgogne en de wijn in het kasteel van Clos de Vougeot met het broederschap van de ridders van de wijn.

Restauranttips:
Restaurant Le Chef Coq (www.lagentilhommiere.fr)

Beaune

In Beaune brengt u natuurlijk een bezoek aan het beroemde Hôtel-Dieu, een vakwerkmeesterwerk waarvan de gekleurde geglazuurde dakpannen en een van de bekendste symbolen van de Bourgogne zijn. Binnenin het Hôtel-Dieu is een museum gevestigd. Ieder jaar wordt hier in de zomer het festival ‘Binnenhoven, water en tuinen’ georganiseerd. Maar de grote attractie zijn natuurlijk de wijnkelders; grote Bourgondische wijnhuizen hebben hier hun opslag. Ook leuk om te doen is een fietstocht door de wijngaarden over het fietspad dat loopt van Beaune naar Santenay  (22 km) en dat de beroemde wijndorpen Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet doorkruist.

Restauranttips:
Restaurant Loiseau des Vignes (www.bernard-loiseau.com)
Restaurant Le Bistrot bourguignon (www.restaurant-lebistrotbourguignon.com)

Chalon-sur- Saône

De belangrijkste haven aan de Saône. Je moet vooral even wandelen door het historische centrum met de mooie vakwerkhuizen. Op het St. Vincent-plein wordt iedere vrijdag- en zondagmogen een mooie markt gehouden. Op het Ile St Laurent staat het oude hospitaal met wortels uit de 16e eeuw. Eind juli wordt hier een van de grootste straattheatherfestivals van Frankrijk gehouden, het ‘Chalon dans la rue’-festival.

Restauranttips:
La Table de Fanny
L’Air du Temps

Mâcon

Mâcon is de geboortestad van dichter Lamartin en ligt langs de rivier de Saône. Macon is een prachtig startpunt voor mooie uitstapjes naar de wijngaarden van de Mâconnais. Slenter vooral even over de Quai Lamartine en ga iets drinken op een van de vele terrasjes. Wandel even door het oude centrum van Mâcon en bezoek een van de vele musea.

Restauranttips:
Restaurant Le Poisson d’Or (www.lepoissondor.com)
Le Hameau du Vin (www.hameauduvin.com)

Bourgogne, runderen
Bourgogne, druiven klaar voor de oogst
Nuits-Saint-Georges. Vakantie in de Bourgogne.

Vakantie in de Bourgogne

Streek en steden
Eten & Drinken
Wijn van Bourgogne
Gerechten

Vakantieaccommodaties Borgogne

onze prachtige accommodaties

MAS Authentieke Vakanties - prachtige vakantie-accommodaties in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal - gastvrije en kindvriendelijke agriturismo’s, villa's, vakantiehuizen, vakantiewoningen, massen, finca’s, domaines, gîtes en quintas in Zuid-Europa - MAS vakantieadressen in Frankrijk, Italië, Spanje, en Portugal.