Vakantie in Italië: cultuur van Toscane

Een vakantie in Toscane of zelfs Italië kan niet zonder ook de rijke culturele stad Florence te bezoeken. Toscane heeft een rijk romeins erfgoed en met name Florence kent een rijk verleden met periodes van voorspoed en tegenspoed.
Onder invloed van de Florijnse familie De Medici, die zich aan het begin van de 13e eeuw in Florence hadden gevestigd, maakt Florence een grote ontwikkeling door en werd Florence het brandpunt van het Italiaanse humanisme.  De Medici staken veel geld in de culturele en intellectuele ontwikkeling van Florence, waardoor in de 15e en 16 eeuw Florence de hoofdstad van de Renaissance zou worden. Het woord Renaissance is een Florentijnse uitvinding.
Door diverse conflicten en economische ontwikkelingen verloor Florence haar culturele glans, maar aan het begin van de 20ste eeuw werd Florence weer het middelpunt van het Italiaanse culturele leven. Van 1865 tot 1870 was Florence zelfs de hoofdstad van het 'Verenigde Italië', eerder dus dan Rome!

Oorspronkelijk had Toscane een traditioneel agrarisch karakter, maar na de Tweede Wereldoorlog komt ook een rijke industrie- en dienstensector (toerisme) op gang die Toscane tot een van de rijkste gebieden van Italië maakte. De prachtige steden Florence en Sienna trekken jaarlijks vele toeristen en Viareggio,  de belangrijkste badplaats van Toscane, is een van de drukst bezochte badplaatsen van Italië.

In Siena, Florence maar ook in Pisa, Lucca en vele andere plaatsen treft u prachtige architectuur uit diverse tijden.
Toscane heeft vele kunstenaars voortgebracht en geïnspireerd. Denk aan de vele schilderijen van het Toscaanse landschap, de muziek (barok) maar ook de literatuur is breed vertegenwoordigd. Dante (Divina Commedia), Petrarca (voorman van het humanisme) en Boccaccio (Decamerone, basis voor de vertelkunst). Ook vele buitenlandse schrijvers hebben zich door Toscane laten inspireren
Maar daar blijft het niet bij, Florence is ook de stad van Michelangelo en Leonardo da Vinci en Botticelli en vele minder bekende kunstenaars. Schittterende Fresco's treft u op vele plaatsen.

Vele componisten zijn in Florence geweest om inspiratie op te doen. De basis voor de 'opera' is gelegd in Florence. De geboorteplaats van Giacomo Puccini is Lucca. In het openluchttheater van Torre del Lago Puccini worden in augustus opera's van Puccini uitgevoerd. 
Wie van klassieke muziek, toneel of opera houdt doet er goed aan tijdens de vakantie een voorstelling bij te wonen, ook buiten Florence is er een ruim aanbod.

In de wetenschap heeft Toscane ook het nodige voortgebracht. Te noemen de ontdekkingen van Galilei Galilei (Geboren in Siena, gewerkt in Padua en Florence) en Copernicus die zijn studie in Florence gevolgd heeft.

U zult veel schilder-kunstenaars vinden in Toscane. Het landschap, de sfeer en het Toscaanse leven lokt velen van hen.

Cultuurvakantie in Toscane. Niet alleen fraaie landschappen, maar ook een vakantie met genoeg mogelijkheden voor cultuurbeleving.
Het Uffizi in Florence. Een prachtig museum met schitterende kunst. Houdt u van kunst dan mag een bezoek aan dit museum niet ontbreken in uw vakantie.
Vakantie en theater/opera? Dat kan! Zeker in de zomermaanden tijdens de vakantie zijn er volop mogelijkheden een voorstelling bij te wonen. In Florence, maar ook in andere steden is er in de vakantie zomermaanden een ruim aanbod van theater- en muziekvoorstellingen.

Vakantie in Toscane

Streek
Cultuur
Steden
Bezienswaardigheden
Eten & Drinken

Vakantieaccommodaties en vakantieadressen in Toscane

onze prachtige agriturismo's

MAS Authentieke Vakanties - prachtige vakantie-accommodaties in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal - gastvrije en kindvriendelijke agriturismo’s, villa's, vakantiehuizen, vakantiewoningen, massen, finca’s, domaines, gîtes en quintas in Zuid-Europa - MAS vakantieadressen in Frankrijk, Italië, Spanje, en Portugal.