Vakantie in Toscane: Olijfolie!

Op uw vakantiereis in Toscane is het onmogelijk dat u de olijfbomen of de uitgebreide winkelschappen met vele lokaal geproduceerde olijfolies over het hoofd ziet!

De Toscanen zijn trots op hun olijfolie en zeer terecht. De onderlinge 'competitie' tussen de olijfboeren is hoog. De Toscaanse olijfolie staat bekend om haar voortreffelijke geur en samenstelling. Het gematigde en vochtige klimaat van de Toscaanse heuvels vormen een goede voedingsbodem voor de olijven.

De olijfolie is de regel van zo'n hoge kwaliteit dat een van de belangrijkste gerechten, een heerlijke 'bruschetta' niets anders is dan een geroosterde snee brood met dikke groene olijfolie van de allerbeste kwaliteit. Bruschetta bestaat in vele varianten voorzien van tomaten en knoflook. Heerlijk!

De olijfolie is het belangrijkste ingrediënt van de Toscaanse keuken. Zoals de olijfolie in het noorden van Italië, lichter en fijner is dan de olijfolie uit het zuiden van Italië, zo verschillend zijn zelfs de olijfolies binnen de grenzen van Toscane.
Niet alleen in het eten treft u olijfolie ook in zeep wordt olijfolie verwerkt.

De olijven worden geoogst in november/december in een aantal weken. Olijven voor de olijfolie worden pas geplukt als ze bijna zwart zijn en het plukken geschiedt met de hand, met een ritsbeweging worden olijven, bladeren en twijgjes verwijderd en opgevangen in netten op de grond. Het is zwaar werk, maar de beloning is groot! Ook in Toscane treft u steeds meer biologisch geteelde olijven.

De eerste persing is een koude persing en levert de beste olijfolie. De overgebleven moes wordt in een warme persing nogmaals geperst (tweede persing). De tweede persing geeft welliswaar veel meer olie, maar van mindere kwaliteit en is zuurder. Extra Vergine olijfolie (eerste persing) en hoogste klasse heeft een zuurgraad van minder dan 1%. De vervolgklasses zijn: Soprafino, Fino en Vergine.

Olijfolie is een hoofdingrediënt in de Toscaanse keuken. Het vlees wordt ermee ingevreven voordat het vlees gegrild of gebraden wordt, groentes en aardappelen worden rijkelijk voorzien van olijfolie maar ook soepen en stoofschotels worden besprenkeld met dit vloeibaar goud, zelfs in taarten en beignets ontbreekt olijfolie niet. Een dressing over de salade bevat ook een rijkelijke hoeveelheid olijfolie. De soort olijfolie is afgestemd op het gerecht en een keuken met één soort olijfolie bestaat dan ook niet in Toscane. Het is zeker niet zo dat u altijd extra Vergine olie moet gebruiken, bij sommige gerechten is het juist prettig als de olijfolie wat sterker geurt.

Lokaal geproduceerde olijfolie kunt u overal kopen en natuurlijk ook enige flessen van uw vakantie mee terug nemen. Let wel olijfolie is maar beperkt houdbaar en dient ongeveer uiterlijk na één jaar na persing genuttigd te worden. Gelukkig staat er dan weer een nieuwe vakantie voor de deur en mischien wel weer naar Toscane of een ander Italiaans vakantiegebied.

Ook kunt u als vakantie-aktiviteit deelnemen aan een olijfolie-proeverij. Weet u meteen welke u het meest bevalt.

Nog een tip als u olijfolie van vakantie in Toscane mee naar huis neemt: houdt de olijfolie goed afgesloten, olijfolie neemt nogal gemakkelijk geur en smaak van de omgeving op. Gewoon in de fles laten en geen schenkkannetjes of iets dergelijks. Dat is alleen voor de Toscaanse grootgebruikers!

In onze agriturismo's treft uw olijfolie van eigen gaard!

Vakantie in Toscane

Streek
Cultuur
Steden
Bezienswaardigheden
Eten & Drinken

Vakantieaccommodaties en vakantieadressen in Toscane

onze prachtige agriturismo's

Winnaar Oliva d'oro award 2010

Fattoria Bernardini, olijfolie uit Lucca (Toscane)

MAS Authentieke Vakanties - prachtige vakantie-accommodaties in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal - gastvrije en kindvriendelijke agriturismo’s, villa's, vakantiehuizen, vakantiewoningen, massen, finca’s, domaines, gîtes en quintas in Zuid-Europa - MAS vakantieadressen in Frankrijk, Italië, Spanje, en Portugal.